Cjelovit & organski DETOX
Objavljeno: 1.2.2021.

 

 

CJELOVIT & ORGANSKI DETOX

Jadranka Boban Pejić

 

Očistite svoje tijelo na siguran, efikasan i jednostavan način

 

Završetkom zime “detox” je vjerojatno jedna od najpopularnijih riječi. Sigurno nije jednostavno donijeti odluku i promijeniti neke svakodnevne navike, ali čišćenjem organizma zaista možemo postići mnogo. Samo tjedan dana može biti dovoljno da obnovimo energiju, smanjimo nadimanje, pročistimo kožu i unaprijedimo probavu. Čak i kada se kvalitetno njegujemo i iznutra i izvana, izloženi smo toksinima iz zraka, vode i hrane koju jedemo. Također, naše tijelo prirodno proizvodi toksine. Puno toga ovisi o našem probavnom sustavu. O jetri, glavnom čistaču našeg organizma ovisi koliko toksina izbacimo van, a koliko ih ostaje u organizmu. Rješenje se sastoji u tome da našim glavnim organima pružimo mogućnost da se pročiste. Vjerojatno ste odmah pomislili na dijetu? No, rigorozne dijete i gladovanja neko vrijeme pa odmah potom vraćanje starim navikama, puno je opasnije nego uopće ne provoditi detoksikaciju.

 

Osobe idealne za detox:

  • patite li od problema s probavom poput konstipacije, nadimanja, vjetrova, umora, PMS-a, bolova u mišićima, lošeg zadaha ili osjećate da ste pred “pucanjem”.

Osobe koje ne smiju raditi detox:

  • žene u drugom stanju, dojilje, ako ste anemični, patite od nekog od poremećaja u prehrani te djeca.

 

7 važnih stvari prije nego počnete


1. Tjedan dana prije polako počnite s eliminacijom namirnica koje nećete koristiti tijekom detoxa. Početi odjednom s detoxom može imati vrlo jake simptome te vas izbaciti iz redovitog, radnog ritma. Razmislite pažljivo o tome kada započeti detox. Prvih dana, kao posljedicu početka čišćenja možete osjećati pojačan umor pa je stoga najbolje početi s početkom vikenda (petak) te ne počinjati detox u vrijeme pojačanih društvenih aktivnosti. Tijekom prva dva dana možete očekivati razdražljivost i glavobolju, a pripremite se da ćete za vrijeme detoxa možda i češće mokriti te imati stolicu dva do tri puta dnevno (iako je i jednom potpuno u redu).


2. U tjednu pripreme za detox izbacite ili barem izbjegavajte 5 glavnih “neprijatelja”: šećer, kavu, alkohol, pšenicu i mliječne proizvode. Vjerojatno će vam najteže biti s kavom, pa napravite sljedeće: prvi dan pijte pola obične kave – pola beskofeinske, sljedeći dan samo beskofeinsku, iza toga crni čaj, pa zeleni čaj i dalje nastavite s biljnim čajevima. Kao dio pripreme za detox počnite čitati deklaracije, iznenadit ćete se u koliko namirnica ima šećera pod različitim nazivima (dekstroza, fruktoza, maltoza, saharoza itd.)
 

3. Organsko povrće bit će temelj vašeg detoxa. U tjednu pripreme uvrstite ključno povrće: kupus, kelj, brokulu, zelenu salatu, bok choy itd.

Ove namirnice imaju snažne sastojke koji pomažu čišćenje jetre te su ključ svakog dobrog detoxa. Kuhajte ih i pirjajte s lukom i češnjakom koji pojačavaju sposobnost tijela da proizvodi moćan antioksidans koji uklanja 60% toksina iz jetre.
 

4. Naša stolica glavno je sredstvo eliminacije toksina te je uredan rad probave neophodan, a tome svakako pridonose vlakna. Stoga će u pripremi za detox pomoći 2 jušne žlice mljevenih lanenih sjemenki. S povećanjem vlakana u prehrani neophodno je imati dovoljno tekućine koju ćete i tako za vrijeme detoxa unositi u nešto većoj količini.
 

5. Počnite uzimati neki od cjelovitih dodataka prehrani koji će donijeti dodatne nutrijente. Spirulina, chlorella ili zelena magma odlični su dodaci za podršku organizmu tijekom čišćenja.
 

6. Ako ste skloni čestim infekcijama, morate pojačati izvore Omege 3 pa svakako uzimajte 2 jušne žlice lanenog ulja dnevno.
 

7. Kretanje je izuzetno važno za uspješan detox jer pokreće limfu, stoga je važno hodati čim više, a osmišljeni plan vježbanja bit će pun pogodak.

 

1,2,3 - KREĆE DETOX!

 

Nakon gornjih priprema, spremni ste za detox. On može trajati od minimalno jednog do, idealno, tri tjedna. Tri tjedna jer vam toliko treba za eliminaciju toksina, ali i za trajnije usvajanje zdravih navika u prehrani.

 

Cjelovito & organski

Jedite pregršt organskog povrća. Krumpir zamijenite batatom, jedite voće, cjelovite žitarice poput smeđe riže, prosa, kvinoje i amaranta, mahunarke, sjemenke te malo orašastih

plodova.

 

Pijte zeleno

Zeleni čaj sadrži katehine koji povećavaju stvaranje enzima koji pomažu jetri da se očisti.

 

Izbacite u potpunosti

Kava, alkohol, šećer, crveno meso te sva procesirana i rafinirana hrana, aditivi, boje i kemikalije ugrožavaju zdravlje i potpuno blokiraju proces detoxa.

 

Pola sata za pokretanje tijela

Kako bi vam detox u potpunosti bio uspješan, pola sata kretanja/hodanja dnevno, a idealno vježbanja neophodno je kako bi se pokrenula limfa, a time i čišćenje.

 

Trljanje vrućim ručnikom

Ujutro, tijekom tuširanja malim, vlažnim ručnikom istrljajte cijelo tijelo od stopala do vrata (preskočite genitalije i grudi). Pomoći će cirkulaciju i potaknuti čišćenje. Nakon brisanja,

utrljajte u ruke i noge Tonik od ružmarina za ruke i noge (Dr. Hauschka) ili bazno ulje u koje ste stavili eterično ulje ružmarina.

 

8 sati sna

Tijekom detoxa idite ranije na spavanje (barem u 23 sata, idealno u 22 sata) I priuštite si 8 sati odmora/ sna. Neophodno je da se organizam dovoljno odmara.

 

Bravo, uspjeli ste! Nastavite dalje!

 

Od izuzetnog je značaja nakon detoxa ne uskočiti ponovno u stare navike. Kava, šećer i slične namirnice nakon detoxa mogu još više ugroziti zdravlje. A nadam se da se slažete da je i prava šteta upropastiti postignuto!

 

• Vrijeme nakon detoxa izvrsna je prigoda da utvrdite kako koje namirnice vaš organizam podnosi. Postupno uvodite jednu po jednu namirnicu koje ste za vrijeme detoxa isključili iz prehrane i pratite reakcije tijela. Neke od njih će biti takve da ćete možda zauvijek zbogom reći nekim namirnicama koje vam nisu prijatelji.
 

• I dalje jedite većinom namirnice biljnog podrijetla.
Ako i vratite pšenične proizvode u prehranu, i dalje zadržite proso, zob, ječam, kvinoju i druge žitarice. Ako odlučite vratiti mliječne proizvode, i dalje pijte sojino, zobeno i druge biljne napitke. Također, umjesto šećera koji ste izbacili za vrijeme detoxa koristite agavin sirup ili steviju. U svakom slučaju ćete imati više koristi od ovakve, raznolike prehrane.

 

• Svakako nastavite s toplim doručkom.
Našoj probavi je značajna toplina ujutro pa će jutarnja miso juha ili topla kaša od zobenih pahuljica biti odličan početak dana. 

 

Jedna od posljedica detoxa je povećana osjetljivost na signale koje nam tijelo šalje. Nastavite osluškivati poruke koje vam tijelo šalje i ne zanemarujte njegovu mudrost.

 

 |  Ispis stranice


Tagovi: