Početak Skip Navigation Links > Life Style > Aromaterapija
Aromaterapija za aktivne
Objavljeno: 10.6.2008.

Ako ste od onih koji s dolaskom lijepog vremena izvade sve sprave, bicikl i jogging opremu, dobro će vam doći nekoliko savjeta za tretiranje upale mišića – eteričnim uljima. Što, kako i kada izabrati, pitali smo dipl.ing. Matildu Ivaniš Knez, Primavera Life aromaterapeutkinju. Savjeti su odlični i, naravno, mirisni!

Pri upali mišića se uglavnom preporučuju ulja koja potiču cirkulaciju te na taj način čiste mišiće od nakupina mlječne kiseline. Također se koriste i ulja koja opuštaju i, po potrebi, ulja koja ublažavaju bolove što nam je značajno ukoliko zaista pretjeramo s naglim i neprimjerenim vježbama.

Eterična ulja za žene
Objavljeno: 24.3.2008.

Eterična ulja za žene – kao stvorena za čisti užitak!

 

Inspirirana Makronovinom akcijom Žene ženama, Matilda Ivaniš govori o hedonističkom aspektu aromaterapije... 

 

Takav način je jako udaljen od života „idealne“ žene koji je ispunjen odricanjima za duge, požrtvovnošću, skromnošću, da nabrojim samo neke. Sve su to osobine koje su potrebne i ako su odraz naših stvarnih potreba i težnji su i zdrave, no vjerujem da je svakoj od nas nužno i vrijeme posvećeno sebi koje je rezervirano za čisti užitak.

 

Eterična ulja su kao stvorena za to! Mirisi su im božanstveni, mogućnosti njihovih kombinacija i poticanje vlastite kreativnosti neograničeni, a načini primjene nestvarno ugodni ...više.

Blagodat eteričnih ulja zimi
Objavljeno: 24.3.2008.


Blagodat eteričnih ulja zimi


Zima je godišnje doba kad se povlačimo, okrećemo svojoj obitelji, bliskim prijateljima i vlastitom unutarnjem svijetu. To je odlično razdoblje za pisanje, sređivanje stvari za koje inače nemamo vremena, slušanje ambijetalne glazbe, slikanje.

 


Ulja koja se preporučuju za ovaj period su prvenstveno srednje i donje note, odnosno ulja koja emocionalno uravnotežuju, pune energijom i pomažu oporavku kod iscrpljenosti i nakon bolesti. Citrusna ulja upotrebljavaju se manje nego inače jer hlade organizam.


Zima je također karakteristična i po većem broju prehlada, problema s dišnim putevima i općenito padom imuniteta. Kako je uvijek bolje djelovati preventivno, aromaterapeutkinja Matilda Ivaniš dala nam je nekoliko savjeta kako ojačati imunitet i izbjeći epidemije gripe ...više

Eterična ulja - mali putni vodič
Objavljeno: 24.3.2008.

Eterična ulja - mali putni vodič

 

Putovanja su obično zabavna, no posjeti različitim mjestima i vožnja različitim prijevoznim sredstvima mogu imati i svoje negativne strane.

 

Mala torbica s eteričnim uljima lavande, čajevca, bergamota, limuna, peperminta i ruže geranije učinit će vaša putovanja puno ugodnijima. Pomoći će vam pri samom putovanju, ali i kada stignete na odredište (dezinfekcija, uklanjanje neugodnih mirisa itd.)

 

Pročitajte što vam savjetuje aromaterapeutkinja Matilda Ivaniš  ...više

Kukci i insekti
Objavljeno: 24.3.2008.

Kukci i insekti - dosadne male napasti

Ljeto je vrijeme kada nas okružuje puno pčela, osa, paukova, komaraca i drugih bubica. Da biste otjerali te male napasnike možete upotrijebiti gotove kvalitetne mješavine čistih eteričnih ulja  ili možete napraviti svoj mix. Donosimo vam nekoliko prijedloga!

Zaista ne morate koristiti sintetička sredstva za odbijanje kukaca - čista eterična ulja mogu biti vrlo učinkovita! Cedar, ruža geranija, čempres, eukaliptus, klinčić, citronela, limun trava, ulja su koja nas spašavaju u tople ljetne večeri kad nešto zzzzzuji pored uha. Ako vas nešto i ubode, eterična ulja mogu biti odlična pomoć  ...više

Abeceda aromaterapije
Objavljeno: 24.3.2008.

Abeceda aromaterapije

Primjena eteričnih ulja tj. aromaterapija je u zadnjih nekoliko godina sve više prisutna kao priznata i hvaljena metoda održavanja i uspostavljanja zdravlja. Što trebate znati i na što trebate pripaziti prije nego li se upustite u mirisnu avanturu?

 

Velika prednost  aromaterapije je njeno holističko djelovanje, što znači da eterična ulja djeluju na sve razine našeg bića te se time omogućuje uklanjanje uzroka bolesti i/ili neravnoteža, a ne samo simptoma. No nisu sva ulja jednaka, a dobro se upoznati i s nekim mjerama opreza prije korištenja eteričnih ulja ili pripravaka  ...više

Imunostimulacija
Objavljeno: 24.3.2008.

Imunostimulacija eteričnim uljima

 

Mnoga eterična ulja imaju imunostimulirajuće djelovanje tj. potiču tijelo da proizvodi bijele krvne stanice.

Najbolji primjeri ovih ulja su čajevac, lavanda, bor, kamilica, eukaliptus i sandal. Od velike pomoći su i klinčić, kajeput, cimet te bergamot zbog svog snažnog antibakterijskog i antivirusnog učinka.

 

Ova ulja se uglavnom preporučuju koristiti u aroma lampici, te ponekad u kupkama i uljima za masažu, ali ne svakodnevno kroz duži vremenski period i ne u većim količinama. Također se ne preporučuju djeci i trudnicama (cimet, klinčić…). Bitno je i spomenuti da gotovo sva eterična ulja imaju antibakterijsko i antivirusno djelovanje te  na taj način indirektno pomažu imunitetu smanjujući broj „uljeza“ protiv kojih se imunološki sustav mora boriti...više

Bergamot za bolje raspoloženje
Objavljeno: 24.3.2008.

Bergamot za bolje raspoloženje

 

Topla zima, jugo, siječanj nakon blagdanske euforije... sve to mogu biti razlozi da u ovo vrijeme ljude češće uhvati pomalo nervozno, depresivno raspoloženje. Možda dobar miris nije dovoljan da vas riješi svih briga, ali pravilno odabrano eterično ulje definitivno može pomoći!

 

Mi vam stoga predlažemo da isprobate  bergamot (Citrus bergamia) koji je poznat kao jedan od najjačih psihostabilizatora! Bergamot djeluje umirujuće, balansirajuće i opuštajuće te smanjuje osjećaj straha. Uz to osvježava, stimulira i stvara ugodnu atmosferu.

Koristite li ga kao jedno od ulja u vašoj aroma ljekarni, dobro je znati da je bergamot jaki antiseptik te da ima antivirusno djelovanje, snižava temperaturu, ublažava grčeve...više

Proljetni umor
Objavljeno: 24.3.2008.

Mirisi koji će odagnati proljetni umor

 

Osjećate li se nelagodno pri čestim promjenama temperature i tlaka zraka? Osjećate li proljetni umor? Probajte si pomoći eteričnim uljima.

 

U proljeće se često nalazimo između dvije krajnost: za sunčanih, skoro ljetno toplih dana smo radosni, puni energije i poleta. S druge strane, u periodima kiša, pada tlaka i južine se često zna javiti umor, iscrpljenost i nedostatak snage.

 

Primjena odgovarajućih eteričnih ulja može puno pomoći ...više 

Lijepa i sjajna kosa
Objavljeno: 24.3.2008.

Lijepa i sjajna kosa uz prava eterična ulja

Ako niste zadovoljni kvalitetom svoje kose – škare ne moraju biti jedino rješenje! Lijepa i njegovana kosa ponekad zahtijeva dodatnu pažnju – pripravke koji će ju nahraniti i revitalizirati.

Dodatna njega posebno je aktualna u zimskim danima, kada naša kosa često izgubi živost i sjaj. Primavera Life aromaterapeutkinja, Matilda Ivaniš Knez, preporučuje da za njegovanu, meku i sjajnu kosu koristimo mješavine odabranih eteričnih ulja.

Isprobajte sljedeće recepte! više

1