Kako se prilagoditi godišnjem dobu?
Objavljeno: 31.8.2015..

Prehrana i zdravlje kroz godišnja doba

 
 
 
 
Kako bismo se što bolje prilagodili energiji aktualnog godišnjeg doba, pomoći nam mogu seminari iz ciklusa Prehrana i zdravlje kroz godišnja doba. Sljedeći seminar u ciklusu je jednodnevni seminar Proljeće koji se održava 4.3.(9 - 16 h)
 
Proljeće koje je karakterizirano energijom drveta, ima svoje posebnosti i od nas traži prilagodbu. Kako organizam pripremiti za proljeće? Kojim aktivnostima se preporuča baviti unutar makrobiotičkog pristupa? Kako kombinirati namirnice za idealan proljetni tanjur te koje načine pripreme i obrade namirnica najviše koristiti? Što je ono što nam je u proljeće bolje reducirati, a u čemu možemo uživati, kako bismo se osjećali poletno i zdravo? 

Na seminaru možete saznati još puno više o tome kako se uspješno prilagoditi godišnjem dobu te degustirati ukusne recepte. Otkrit ćemo vam što jesti, kako kuhati, kako održati pozitivno raspoloženje.

Kroz najbolje savjete vode vas autor seminara i top predavač Zlatko Pejić te učiteljica kuhanja Željka Fordren Jambrešić, koja će vam pripremiti veganski, cjeloviti i osvježavajući proljetni obrok. 
 

Do tad, pročitajte naše kratke savjete za zimu, prije nego zakoračite na proljeće na seminaru:

 

Svatko ima svoje asocijacije na zimu - duboki mir koji prožima sve u prirodi, crveni nosevi prolaznika na ulici, miris klinčića i cimeta u domovima, nestrpljivo iščekivanje blagdana koji se bliže, vunene kape i rukavice, škripanje snijega pod nogama i oprezno manevriranje po ledu u toplim čizmama. Kratki dani i duge noći, tragovi šapa životinja u snijegu i jela iz pećnice na tanjurima. 
 
Kakve god asocijacije imali, u jednom će se složiti i oni koji uživaju u zimskim danima, ali i oni koji bi radije uživali u ljetnim danima kroz cijelu godinu - svako godišnje doba traži svojevrsnu prilagodbu.
 
Kako bismo se što bolje prilagodili energiji vode koja dominira prirodom zimi, trebamo naučiti što bolje se zagrijati, a u tome nam mogu pomoći neki od ovih savjeta - Što jesti?Kako kuhati?Kako potaknuti pozitivno raspoloženje zimi?
 
Pročitajte i recept za vruću limunadu s đumbirom i ječmenim sladom na kraju :).
 
 
1.  Kako zimi sve protječe sporije, takvo treba biti i kuhanje.
 
- duže, na laganoj vatri, uz korištenje malo više soli i ulja
 
- pečenje u pećnici, kuhanje u ekspres loncu, pirjanje na ulju i prženje kao dominantni načini pripreme jela
 
- uz korištenje manje količine vode i ostalih tekućina u kuhanju (te ujedno i u konzumaciji)
 
 
2. Prilagođavamo se odabirom namirnica i plodova koji su dostupni zimi.
 
 
- heljda iz skupine žitarica dat će pregršt energije i zagrijati sve koji previše vremena provedu na hladnoći
 
- mahunarke koje osnažuju bubrege zimi: pogotovo azuki grah, crna soja, grah (uz kuhanje mahunarki dodaje se i kombu alga koja opskrbljuje mineralima)
 
- povrće - naglasak na korjenastom povrću koje raste ispod zemlje te daje više yang energiju
 
- voće - uživajte u suhom voću, kompotima i zimnicama, a izbjegavajte šećer koji dodatno slabi i rashlađuje organizam 
 
- fermentirani proizvodi - tradicionalno kiseljeno povrće - kupus, repa i sl., miso pasta koji jačaju probavu bogatstvom enzima
 
3. Sve u prirodi spava zimski san, trebali bismo i mi malo više odmarati.
 
 
Kad su dani kraći, a noći dulje trebamo smanjiti broj obaveza i aktivnosti kojima se bavimo, što više se opuštati i odlaziti ranije na počinak (najkasnije do 22:30) te se buditi laganim razgibavanjem od kojega će naše tijelo procirkulirati toplinom i zadovoljstvom.
 
4. Kako si pomoći izvana?
 
Opustite se u vrućoj kupki s dodatkom morske soli, eteričnih ulja ili đumbira, sve su to zagrijavajući efekti koji će relaksirati napetosti.
 
Za zimu najveći efekt možete postići s prirodnim eteričnim uljima crnog papra, ružmarina i ruže geranije, koja se dodaju u prirodni jabučni ocat (dovoljno je nekoliko kapljica) te zatim u toplu vodu.
 
5.  U čemu sve još možemo naći sreću u zimi?
 
 
Umjereno vježbanje potaknut će izlučivanje "hormona sreće" u mozgu, kao i šetnje za sunčanih hladnih dana. Boravak u prirodi, pripremanje kreativnih cjelovitih obroka, pozitivna komunikacija s obitelji i briga o kućnim ljubimcima, sve su to aktivnosti koje nam mogu pomoći da zimu doživljavamo malo toplijom.
 
 
Sve navedene preporuke prilagodite svom stilu življenja zimi, tome koliko ste u zagrijanim prostorima koji isušuju i griju, a koliko na vanjskom zraku i hladnoći. Sukladno tome, individualizirajte svaku od smjernica kako bi bolje pristajala navikama i aktivnostima koje imate.
 
 
Recept za zimski napitak koji opušta:
 
 
Limunada s ječmenim sladom
 
 
1 žlica ječmenog slada
 
3 dl vode
 
1 žličica soka đumbira
 
sok od pola limuna
 
                                                                                                
Zakuhajte vodu. Naribajte đumbir i procijedite sok. Taj sok pomiješajte sa sokom limuna i ječmenim sladom te prelijte kipućom vodom. Promiješajte napitak i popijte toplo.
 
 
(recept preuzet i tekst inspiriran kuharicom Mirisi i okusi Makronove - Zima, autorica Jadranka Boban Pejić, nakladnik Planetopija)
 
 
Za naučiti više kako se prilagoditi zimi, prijavite se za seminar Prehrana i zdravlje kroz godišnja doba: Zima ili upišite Školu prirodne kuhinje Jadranke Boban Pejić.
 

 

Prijavite se na seminar PROLJEĆE

 
Cijena seminara je 795 kn. U cijenu su uključene i sve degustacije recepata te pisani materijali koji prate seminar.
 
 
 
 
 
 
 
1 
21.5.2017.. Poruke tijela
25.5.2017.. Prirodno mladi