Otputujte u sebe i naučite biti prisutni

Koliko često ste u sebi, potpuno prisutni u onome što se događa? Naša pažnja neprestano je okupirana primamljivim vanjskih podražajima, koji nas lako odvuku od praćenja unutarnjeg stanja. Misli se u nama množe i vrte kao kotačići koje nismo naučili kako zaustaviti, a postoje alate kojima ih možemo zaustaviti kad poželimo i pokrenuti tako da rade u našu korist. Na praktičnom jednodnevnom seminaru 18. travnja, autora i voditelja Zlatka Pejića, učimo kako se "pronaći" u šumi misli, kako se različitim mehanizmima dovesti u stanje rasterećenosti, prepoznati gdje vrebaju svakodnevne zamke neprisutnosti, kako komunicirati s vitalnim organima i koristiti tehniku mentalnih mapa za veću jasnoću uvida u probleme. Primjenom vježbi, više nećete biti "van sebe".
 
Psihoanaliza pod povećalom
Objavljeno: 17.4.2015..

Psihoanaliza ne liječi čovjeka, nego njegovu životnu priču. Kada se izliječi priča i čovjeku će biti bolje. Ovako bismo ukratko mogli sažeti ideju vodilju knjige Život pod povećalom u kojoj je poznati američki psihoanalitičar dr. Stephen Grosz ispričao brojne istinite priče iz svoje dugogodišnje prakse. No što je zapravo psihoanaliza? Kakve priče liječi i kako nam može pomoći? Je li Woody Allen dobro prenio ideju psihoanalize u svojim filmovima? Je li Freud još uvijek aktualan i leži li pacijent doista na kauču i prepričava svoje snove? Kakve veze s psihoanalizom ima santa leda? Sve što ste ikada htjeli znati o psihoanalizi, a niste se usudili pitati ( ili niste imali koga) saznat ćete u Planetopijinu srijedu, 22. 4., u 19 h na predavanju s dr. Stanislavom Matačićem, uglednim psihoanalitičarom i predsjednikom Hrvatskog psihoanalitičkog društva.

Svi na izlet na ekološko imanje Zrno!
Objavljeno: 17.4.2015..

Sigurno se pitate kako izgleda čarobno mjesto iz kojeg dolaze ekološke namirnice koje koristimo na našim programima kuhanja te najukusnije vrste zdravog kruha i kolači koje nabavljate u bio&bio trgovinama? U carstvo ekološkog uzgoja, smješteno u selu Habjanovac, imate priliku doći na izlet u terminima 9.5. i 6.6. (10 - 15 h). Provest ćemo vas po imanju, naučit ćete osnove ekološkog uzgoja te zaviriti u proces proizvodnje. Moći ćete kupiti ekološko voće i povrće po prigodnim cijenama, a u cijenu izleta uključen je i cjeloviti, svježi, veganski obrok.

Jeste li znali da je 2015. godina proglašena godinom tla? Naime, naše tlo sve je više u opasnosti jer se gradovi šire ogromnom brzinom, šume iskorištavaju, zagađenje i klimatske promjene sve su izraženije, a površine često koristimo neodrživo. Upravo je održivo upravljanje tlom ključ održavanja sustava koji će nam osigurati dovoljno hrane, unaprijediti život i osigurati zdravi okoliš. Više o tome "Kako očuvati zdravo tlo?" možete pročitati u intervjuu s Ksenijom Piršljin te čuti na predavanju 22.4. u 17:30 h.
Kako upravljati svojim zdravljem?
Objavljeno: 8.4.2015..

Na Planetopijinoj srijedi 15.4., saznajte kako lako upravljati svojim zdravljem od stručnjaka, makrobiotičkog savjetnika i autora koncepta osobne ekologije Zlatka Pejića. Naša životna snaga proizlazi iz dva osnovna izvora energije – esencijalne i vitalne. Količina s kojom dolazimo na svijet, te kako se tijekom života prema ovim (ne)obnovljivim izvorima energije odnosimo, odredit će sve što radimo u životu. Ove dvije moćne sile ujedinjuju se u libidu, našem najvažnijem pokretaču kreativnih sokova. Priču o ovim energijama i idejama kako upravljati istima, saznajte sljedeće srijede u 19 h. Pročitaj više

Dan shiatsua u Makronovi
Objavljeno: 7.4.2015..

Čuli ste za ovu drevnu metodu, ali ne znate kako ju najbolje iskoristiti u suvremenoj svakodnevici? Želite se samostalno upoznati s važnosti dodira i naučiti jednostavne vježbe? Ili možda upoznati shiatsu kroz razgovor s ljudima kojima je on važan dio života? Pridružite nam se na Danu shiatsua u Makronovi 16.5. Usvojite više znanja o drevnoj vještini koja tisućama godina unapređuje ljudsko zdravlje učeći nas kako promatrati čovjeka kao jedinstvenu cjelinu duha, uma i tijela. Poslušajte predavanje, sudjelujte u radionici na kojoj ćemo učiti jednostavne shiatsu tehnike te isprobajte relaksirajuće promo shiatsu tretmane. Više...

Kako makrobiotikom do zdravlja?
Objavljeno: 7.4.2015..

Makrobiotika se često veže samo uz pojam prehrane, no ona obuhvaća mnogo više od toga. To je vještina i umijeće zdravlja i dugovječnosti. Naime, velik život" (macro bios) odnosi se na ostvarivanje pune kvalitete života, optimalnog zdravstvenog stanja i vitalnosti. Veličina makrobiotike je upravo u mogućnosti da podupre ono snažno u čovjeku, time oporavi ono slabije te potakne način življenja koji je cjelovit, raznolik, u skladu s prirodom i u svim aspektima "velik".

 

Život koji je šaren poput slike s lijeve strane  i koji daje priliku za razvoj i napredovanje iz trenutka u trenutak. Jedan od najiscrpnijih uvoda u makrobiotiku je jednodnevni seminar Makrobiotikom do zdravlja, kojemu je sljedeći termin održavanja 19. travnja od 9 do 17 h. 

 

Domaća jela (ali a'la zdravo)
Objavljeno: 1.4.2015..

Sljedeća radionica u ciklusu bio&bio i Makronovinih radionica kuhanja je  radionica Domaća jela, a vode ju učiteljica kuhanja, autorica brojnih kuharica i food stilistica Željka Fordren Jambrešić te nutricionistica Jasmina Vrbanec koja barata svim informacijama o cjelovitim i prirodnim sastojcima. Termini radionice su četvrtak 9.4. (17 - 19 h) i subota 11.4. (10 - 12 h). Naučit ćete pripremati tradicionalne recepte na puunoo zdraviji način, od cjelovitih, organskih i veganskih sastojaka. 

Kako bolje razumjeti poruke tijela?
Objavljeno: 27.3.2015..

Što je holistička anatomija? Kako funkcionira tjelesni, energetski i emocionalni sustav čovjeka? Kako ove razine postojanja upravljaju našim životima i zašto nam upravo cjeloviti pristup omogućuje da vidimo širu sliku i dešifriramo poruke tijela, saznat ćemo na predavanju  domaće stručnjakinje Tatjane Rutonić na Planetopijinom predavanju sljedeće srijede. Tijelo je savršeni komunikacijski kanal koji nas obasipa porukama, a o tome kako ih protumačiti i razumjeti, saznajte više 1.4. u 19 h. 

Teme o kojima ćemo razgovarati uključuju pitanja kao što su emocionalno zdravlje, razlika između emocija i osjećaja, kako um i podsvijest utječu na tijelo te koji su to duhovni, mentalni i emocionalni uzroci bolesti.

 

Ples 5 ritmova u Makronovi
Objavljeno: 24.3.2015..

Od 1. travnja plešite jutarnji ples Valova 5 ritmova srijedom u Makronovi!

Pokrenite tijelo, meditirajte u pokretu, kreativno se izrazite dok plešete kao da vas nitko ne gleda. Ples smanjuje stres i ublažava loše raspoloženje,povećava razinu energije, fleksibilnost, izdržljivost i osjećaj ravnoteže. On jača naš kardiovaskularni sustav, ali utječe i na poboljšanje kreativne ekspresije, mogućnosti fokusa i različitih kognitivnih sposobnosti.

Uz sve to, tko ne bi volio proplesati uz 5 ritmova?

Za prijave i dodatne informacije javite se organizatorima ovdje

PERMAKULTURA u srijedu 25.3.
Objavljeno: 21.3.2015..

Ako među vama ima amaterskih vrtlara i vrtlarica koji žele uzgajati vlastitu hranu, premda zasadili samo začinsko bilje ili rajčice na balkonu, ako vam je ekologija važna i želite se povezati s prirodom, a ne iskorištavati njezine resurse te sanjate pravednije, humanije i zelenije društvo, svakako nam se pridružite na predavanju o permakulturi u srijedu 25.3. u 19 h. Više o teoriji ali i praksi permakulture uz korisne savjete za početnike, ali i iskusne vrtlare i vrtlarice,  saznajte na predavanju Miroslava i Karmele Kiš! 

 
1 2 3 4 5 
5.5.2015.. Hrana za mozak
7.5.2015.. Za posao
9.5.2015.. Za posao