Na izvorima makrobiotike u Japanu
Objavljeno: 16.5.2014.
Tijekom nedavnog posjeta Japanu, naša kolegica Žana Hinek posjetila je i obnovila suradnju s edukacijskim centrom Seishoku Kyokai u Osaki, gdje je predstavila rad Makronove i upoznala se s radom ovog centra u srcu makrobiotičke tradicije.
 
Organizaciju Seishoku Kyokai osnovao je 1957. godine Shuzo Okada, prema želji Georgea Oshawe, utemeljitelja makrobiotike zaslužnog za njezino širenje u svijetu.
 
Shuzo Okada posvetio se također širenju makrobiotičkih načela jer se, slijedeći Oshawine prehrambene preporuke, i sam uspio potpuno izliječiti od tuberkuloze, tada smrtonosne bolesti. 
 
Jedna od aktivnosti centra Seishoku Kyokai je škola kuhanja čiji je fokus na smeđoj riži i povrću. Postoji početnički tečaj, srednji i napredne te edukacija za instruktore kuhanja. Po završetku tog tečaja, slijedi praksa za one koji žele poslati certificirani instruktori, a oni koji posjeduju licencu Seishoku Kyokai instruktora, kontinuirano se educiraju i vode radionice kako bi unaprijedili svoju tehniku i dalje učili teoriju kuhanja prema makrobiotičkim načelima.
 
Uz to, Seishoku Kyokai organizira i jednodnevne radionice kuhanja, radionice posvećene izradi beskvasnog kruha, prirodnih slastica, radionice kineske, talijanske i drugih etničkih kuhinja, radionice o kuhanju s ljekovitim i samoniklim biljem, kojima mogu svi pristupiti.
 
 

Druga važna aktivnost centra Seishoku Kyokai je izdavanje informativnog mjesečnika „Musubi“ koji se bavi hranom, zdravljem, okolišem, životnim stilovima i knjigama vezanima uz makrobiotiku. Polaznicima škole kuhanja „Musubi“ je važan izvor edukacije.
 
Ovaj je magazin prvi put objavljen 1958. godine pod imenom koje mu je dao George Oshawa, „Zdravlje i mir“, a njegov je potpis korišten i u samom naslovu. Nakon toga magazin je izlazio pod nazivima „Seishoku“ (jap. Makrobiotika) te „Compass 21“.
 
Treća aktivnost centra Seishoku Kyokai jest organizacija seminara za polaznike radionica kuhanja koji žele produbiti uvid u makrobiotičku teoriju, te za ostale zainteresirane građane. To su seminari o prirodnom liječenju, orijentalnoj medicini, makrobiotičkoj prehrani u svrhu iscjeljenja, o metodi vizualnog pregleda, o porodu i njezi itd. 
 
Seishoku Kyokai vjeruje da se zdravlje pojedinca i društva može unaprijediti na temeljima misli i filozofije Georgea Oshawe, razvijajući nužne prilagodbe za suvremeno doba, te učeći o perspektivi i načinu razmišljanja koje nam donosi makrobiotika.