Afterwork joga
Objavljeno: 3.10.2008..

 Joga class

 

  Sanja Novko

Sanja je učiteljica joge koja je svoje učiteljsko znanje stekla tijekom Nava joga teacher traininga u Zagrebu. Uz to, praktičarka je shiatsu metode i učiteljica u Međunarodnoj shiatsu školi Hrvatska, te predavačica u poligonu za obuku učitelja joge YogaPRO.  Svoju znatiželju usmjerenu prema dodiru, kontaktu i pokretu neumorno istražuje kroz razne tehnike rada na tijelu, ples, jogu i Do-In.

 

 

 

 

 

 

 

 

Vladimira Vlatka Frketić

Vlatka se zadnjih 10 godina bavi dinamičnim joga stilovima (Vinyasa, Ashtanga, Power joga), u koju ju je kroz tri mjeseca intezivne obuke uveo učitelj Ashtanga yoge Mysore style Bruno Bartulich, a nastavlja poduku uz Irenu Bartolec (Body Element). Završava obuku za joga učiteljicu u Divya joga studiju. Osim jogijskog iskustva, bivša je učiteljica ritmike i plesa, te stalna suradnica Makronove u programu kuhanja.

 

 

 

 
Za više informacija i prijave:
 
kontaktirajte nas na info@makronova.com ili na 01/ 4847 119
 

 

Pročitajte i tekst o vinyasa jogi.....

 

Samo je jedna joga

(tekst Darka Milaščevića)

 
U današnjoj ponudi postoje razni stilovi i brendirani nazivi za joga pravce, no samo je jedna joga.  Joga je praksa za tijelo i um i kao takva je neprocjenjiv alat samopomoći s kojim lakše izlazimo u susret sa svim nesigurnostima koje nam donosi svakodnevica. 
 
Vinyasa krama
 
Vinyasa krama  jedinstvena je praksa u jogi. Integriranjem funkcija tijela, uma i daha vježbači mogu iskusiti potpuni učinak vježbanja joge. Asane se „nižu“ jedna za drugom uz brojne prilagodbe, kroz specifične prijelaze iz jednog položaja u idući, a sve sinkronizirano s dahom. Smirivanje uma praćeno je namjernim ujjayi jogičkim dahom koji podržava ritmičnost izmjene asana, što nazivamo svojevrsnom meditacijom u pokretu.
Riječ vinyasa dolazi iz sanskrita i znači vi – varijacija, i nyasa – unutar zadanih parametara (opisanih u tekstu joga sutre). Prvi je postojanost ili mirnoća (sthira) - da bi položaj mogli nazavati joga asana trebao omogućiti vježbaču postojanost u položaju, bilo da se radi o stoju na nogama (tadasana) ili na glavi (sirsasana). Drugi od parametara je udobnost (sukha) koji korištenjem daha i fokusiranjem pozornosti uma na dah osigurava značajno uživanje i relaksaciju za vježbača koji izvodi asanu. 
 
Kakvo je suvremeno funkcionalno tijelo?
 
Funkcionalno tijelo je takvo jedino u okruženju u kojem pojedinac funkcionira i participira tako da je današnje okruženje vježbača prvi kriterij u kreiranju sekvenci za vinyasa joga sat. Tradicionalna vinyasa joga se vježbala pet sati na dan, svaki dan, u toploj klimi, s ciljem osnaživanja mišića i otvaranja kukova kako bi osoba mogla provesti što više vremena u sjedećem lotus položaju meditirajući. Kako su današnje „špilje za meditaciju“ većinom uredi u kojima ljudi sjede na stolicama za kompjuterom, pokušavajući sustići rokove i gomilajući stres u tijelu (najviše u kukovima), te uspiju uz pretrpane rasporede uzeti dva do tri joga sata tjedno, tradicionalan pristup joga satu treba prilagodbe suvremenom čovjeku, inače može postati uzrok ozljeda mišićno-koštanog sustava. 
 
Ako vam vaš joga učitelj kaže da je razlog vaše ozljede uzokovane jogom loša karma iz prošlih života, bježite glavom bez obzira iz tog studija za vježbanje.
 
Suvremeni čovjek treba funkcionalno tijelo koje ne mora nužno biti u mogućnosti postaviti noge u lotus ili iza glave nakon prve godine vježbanja joge, ali mora služiti svrsi u okruženju u kojem funkcionira, pružiti pojedincu užitak tjelesne aktivnosti na joga satu i osigurati brojne prednosti i učinke na zdravlje i prevenciju bolesti kod dugogodišnjeg vježbanja joge. Vinyasa sekvenca dozvoljava ovakav fleksibilan pristup kako bi izgradili asane od poda prema gore, naučili polaznike da se čvrsto uzemlje u pod i istovremeno ostanu lagani, da dišu i u stresnim situacijama, te ostanu stabilini u situacijama kada ne znaju koji je idući zadatak (asana) pred njima. Ovakvi alati su primjenjivi na joga prostirci, ali i izvan nje. 
 
 
 
Kako izgleda sat joge?
 
Početak vinyasa joga sata je posvećen tzv. centriranju, gdje se radi neka od metoda pranayame, vježbi disanja i gdje se vježbači pokušavaju odvojiti od radnog dana, sukoba ili stresa koje su doživili kroz dan, smirivanjem fluktuacija ubrzanog uma. 
 
Prvi dio sata, nakon zagrijavanja, je dinamičan slijed stojećih asana koji praćen dahom oslobađa mišiće i zglobove, te ih priprema na tematske asane kojima je posvećen današnji sat, neke od kojih su inverzije, balansi na rukama ili naprednije varijacije ekstenzijskih asana. Smirivanjem tempa i  radom na duljem zadržavanju sjedećih asana, polako se ulazi u poslijednju fazu sata koji završava sa savasanom ili završnom asanom relaksacije.
 
U otvorenom vinyasa satu u Makronovi svatko radi u svom ritmu. Bilo da ste napredni vježbač ili još smatrate sebe početnikom, dobrodošli ste. Ozračje grupne prakse daje vježbačima novi okvir unutar kojeg potaknuti grupnom energijom brže napreduju, dobijaju uvid u naprednije varijacije asana koje na trenutnoj razini čine njihovu praksu i vježbaju u sigurnom okruženju uz asistencije i upute joga učitelja. Varijacije asana su objašnjene za početničku, srednju i naprednu razinu, iako ne u toliko detalja kao na satu za početnike. Vježbači odabiru varijaciju koja je prikladna njihovoj razini spremnosti i potencijalno isprobavaju i neke od naprednijih asana.
 
 
I na kraju par uputa za naše vježbače joge:
Budite prisutni u trenutku.
Ne doživljavajte sebe, niti jogu preozbiljno.
Zabavite se!
 
 
napisao: Darko Milaščević, diplomirani fizioterapeut i certificirani učitelj joge
 
 
 
 
 
O voditelju:
 
Darko Milaščević je diplomirani fizioterapeut, predavač na Studiju fizioterapije Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu i certificirani učitelj joge sa dugogodišnjim iskustvom u vođenju vinyasa joge sa podlogom u poznavanju funkcioniranja tijela, anatomskih odnosa i terapijske uloge joge. Nakon završene obuke za joga učitelja 2005. godine, u prvoj generaciji obuke za yoga učitelje prema Yoga Alliance standardima u Zagrebačkom Nava Yoga studiju pod vodstvom Sonje Rzepski, svoje znanje nastavlja produbljivati sa svjetski priznatim učiteljima na radionicama u Hrvatskoj i inozemstvu. Darko je sudjelovao u programu obuke za učitelje joge kao predavač yoga anatomije, te je član upravnog odbora nedavno osnovanog Hrvatskog yoga saveza. 

 

 |  Ispis stranice


Tagovi: